Cum identificăm oamenii negativiști și cum rămânem pozitivi în preajma lor
Simțim o adevărată provocare atunci când încercăm să rămânem pozitivi și motivați în preajma oamenilor negativiști. De aceea este foarte important să învățăm cum să le facem față și în ce fel putem aborda aceste situații.
Negativiștii cronici sunt cei care sunt nemulțumiți încontinuu, cei care sunt convinși că întreaga lume este împotriva lor. Ei trăiesc cu negația și se complac în lumea lor.
Îi putem identifica foarte ușor. Poate părea ciudat, însă acești oameni nu se consideră ca fiind negativiști, ei se percep pe sine ca fiind veșnic ghinioniști (sau doar realiști). Se plâng mult (sunt victimele vremii urâte de afară, a unui șef complicat, a unui vecin, a partenerului). Spun: „nu voi reuși”, „voi întârzia”, „mi se va întâmpla ceva rău”, „nu îi scriu pentru că nu îmi va răspunde”, „știu că nu se va întâmpla”, „mi se întâmplă doar mie”, „nu are cum să fie bine”.
Comportamentul negativist este de multe ori dobândit. Dacă persoanele din jurul unui copil gestionează situațiile cu negativism, acesta (copilul) învață că așa funcționează lucrurile. Mai târziu, în rolul de adult, se poate „molipsi” de la un partener de viață pesimist. Și exemplele pot continua.
Persoanele negativiste sunt orientate spre nevoia de a se simți protejate într-o măsură extremă. Aici există o explicație neurologică, și are de-a face cu acea parte a creierului numită amigdală, care funcționează ca o alarmă, este mereu gata să semnalizeze pericolul, frica și veștile proaste.
Vei ajunge să înțelegi că mulți oameni nu-și dau seama de negativitatea lor, despre cum aceasta le distruge viața sau cum îi pot distruge pe ceilalți.
Anumite studii științifice demonstrează legătura dintre emoțiile negative și problemele medicale (cum ar fi bolile cardiovasculare, hipertensiunea, infecțiile etc.). La fel, există o strânsă legătură și cu problemele psihologice: stres, anxietate, depresie etc. (așa cum gândirea pozitivă este strâns legată de sănătate și succes).
Cum ne menținem pozitivi în preajma lor?
Se spune că avem puterea de a ne alege prietenii, însă se întâmplă să fim puși în anumite contexte, în cadrul familiei sau, cel mai des, în organizații, la locul de muncă, contexte în care nu ne putem alege oamenii din jur. La muncă petrecem cel mai mult timp din zi iar uneori ne putem simți neputincioși în relația cu oamenii negativiști. Ce putem însă face?
- Nu încerca să convingi un negativist că situația nu este atât de „urâtă” sau să îi sugerezi că exagerează, vei reuși doar să îl determini să îți mai aducă cel puțin câteva argumente.
- Dacă îți dorești să închei cât mai repede o discuție în contradictoriu cu un negativist, validează-i emoțiile, majoritatea trăiesc cu percepția că viața este plină de suferință și că fericirea nu poate fi atinsă niciodată.
- O altă idee bună ar fi să nu oferim negativiștilor soluții sau sfaturi chiar dacă ne împărtășesc din problemele lor, ei au de fapt nevoi emoționale (cum ar fi nevoia de validare).
- Uneori este important să împărtășim cu ei modul în care ne afectează felul lor de a interacționa și să le cerem să încerce să țină cont de asta. Fericirea umană depinde în mare măsură de interacțiunile pe care le avem.
- Fii concentrat/ă pe binele din viața ta, în acest mod vei deveni mai rezistent la negativism.
Îmi doresc să îți fi venit în ajutor cu aceste câteva informații, astfel încât să poți construi relații funcționale cu cei din jur.
Te aștept în cabinet!