
Motivația în muncă
Fiecare persoană este motivată în mod diferit. În funcție de situație, s-ar putea să fii mai determinat să duci o sarcină la bun sfârșit pentru că acest lucru te face să te simți mai bine, și nu pentru că vei primi o anumită recompensă. În alte situații, recompensa este cea care te împinge să-și îndeplinești cât mai bine sarcinile de lucru.
Din această perspectivă, este important să înțelegi ce este și cum funcționează motivația intrinsecă, respectiv motivația extrinsecă. Acest lucru va avea un impact deosebit asupra productivității și performanței tale în muncă (și nu doar în muncă, ci chiar și pe plan personal, în alte relații mai informale).
Ce este motivația intrinsecă?
Motivația intrinsecă vizează îndeplinirea unei sarcini în vederea obținerii de recompense și beneficii personale. Când ești motivat intrinsec, finalizezi acțiunea necesară pentru că acest lucru te face să te simți bine și îți oferă un sentiment personal de recompensă. La un job ideal, toată lumea ar trebui să fie motivată în mod intrinsec, să facă tot ce le stă în putință pentru ca îndeplinirea sarcinilor de muncă să aducă împliniri personale și stare de bine. În cadrul motivației intrinseci comportamentul însuși reprezintă recompensa.
Ce este motivația extrinsecă?
Acest tip de motivație face referire la îndeplinirea unei sarcini de lucru pentru a primi o recompensă sau pentru a evita o pedeapsă care provine de la o sursă externă. Când ești motivat extrinsec, muncești ca să primești bani, duci gunoiul ca să nu se supere partenerul tău de viață, îți ajuți copilul la teme ca să fie singurul din clasă care a rezolvat totul perfect. Cu motivația extrinsecă, îți îndeplinești o obligație pentru că vei obține ceva ce îți dorești – sau vei evita să primești ceva ce-ți displace. În timp ce motivația extrinsecă este deseori considerată mai puțin dezirabilă decât motivația intrinsecă, ea joacă un rol important la locul de muncă și ajută la menținerea productivității angajaților.
Motivația intrinsecă versus motivația extrinsecă
Dacă ne gândim la viața profesională, atât motivația intrinsecă, cât și cea extrinsecă sunt importante. Indiferent dacă îți dai seama sau nu, probabil că majoritatea sarcinilor pe care le îndeplinești la locul de muncă se datorează motivației extrinseci. Când termini un proiect și te încadrezi în deadline-ul pe care ți l-a dat șeful tău, o faci pentru că nu vrei să ai probleme cu șeful. Când răspunzi la emailuri, o faci pentru că vrei ca destinatarul să aibă o părere bună despre tine.
Dar, în afară de aceste exemple care arată cum funcționează motivația extrinsecă, există și situații când ești motivat intrinsec. De exemplu, când îți ajuți un coleg care nu reușește să se descurce cu o sarcină, atunci vorbim de motivația intrinsecă. Când citești ceva ce te ajută să fii mai bun în jobul tău și să ai mai multe cunoștințe, din nou vorbim de motivație intrinsecă.
Una peste alta, ambele tipuri de motivație sunt valoroase pentru o persoană, și nu doar la locul de muncă, ci în general. Important este să înțelegi dacă la îndeplinirea unei sarcini ești motivat intrinsec sau extrinsec și cum te poate ajuta acest lucru ca să devii mai productiv.
Beneficiile motivației intrinseci
– Persistență;
– Implicare;
– Eficacitatea învățării;
– O performanță mai bună;
– Loialitate.
Beneficiile motivației extrinseci:
– Productivitate;
– Recompense tangibile sau intangibile;
– Biologic, oamenii sunt programați să caute motivația extrinsecă. De exemplu, grădinăritul îți oferă beneficiul extrinsec al alimentelor proaspete, ecologice și gratuite.
– Concurență sănătoasă;
– Stârnirea interesului. Poți folosi un motivator extrinsec pentru a finaliza o nouă sarcina sau un proiect care să-ți aducă o bucurie personală, pe care o poți continua apoi cu ajutorul motivației intrinseci.
Dacă îți dorești să-ți îndeplinești obiectivele, motivația este esențială. Folosește eficient factorii motivatori și vei fi mai aproape de visele tale.
