Sindromul epuizării profesionale – burnout-ul – o afecțiune des întâlnită în zilele noastre
O societate modernă ca cea în care trăim are, după cum bine știm, standarde ridicate din toate punctele de vedere. Viteza cu care se întâmplă totul ne obligă să încercăm să ținem pasul sau să ne străduim să rămânem pe o linie de plutire imaginară. Toate criteriile sociale pe care ni le impunem ne obligă să fim cei mai buni și să luptăm până la ultima fărâmă de energie pentru a ne atinge scopurile.
- Trebuie să iei cea mai mare notă la examenul ăsta;
- Trebuie să muncești mai mult pentru a avansa în funcție;
- Nu poți să te relaxezi în seara asta pentru că ai task-uri suplimentare de îndeplinit.
Încă de la cele mai fragede vârste suntem învățați că obiectivele pe care ni le impunem trebuie îndeplinite indiferent de mijloacele sau le lucrurile pe care le pierdem pe drum, iar adesea se întâmplă ca ceea ce neglijăm cel mai mult să fie chiar sănătatea noastră. Ignorăm epuizarea fizică și mentală de dragul unui ideal sau a unui scop pe care l-am implementat, ceea ce duce la apariția burnout-ului, care a început să afecteze din ce în ce mai multe persoane.
Dacă până acum ceva timp discuția despre acest subiect nu exista, în ultimii ani sănătatea a început să devină o prioritate pentru fiecare dintre noi. În sine, burnout-ul este o afecțiune care se asociază cu momentul în care un om a atins un punct critic și este obosit atât pe plan mental, cât și pe plan fizic și emoțional. Acesta apare atunci când exploatezi fiecare strop de energie pe care îl ai sau atunci când ești supus unui stres teribil pentru o perioadă mai lungă de timp. Este bine să conștientizăm totuși să acesta nu este direct proporțional cu orele suplimentare de la muncă, ci își face simțită prezența atunci când organismul și persoana noastră devin suma epuizării, a nefericirii, a insatisfacției și mai ales a stresului cronic.
Tipuri de burnout:
Așa cum ne putea deja imagina există mai multe tipuri ale acestei afecțiuni, fiecare dintre ele fiind determinat de o anumită cauză și de efectele pe care le are:
- Burnout-ul individual apare de cele mai multe ori atunci când nu avem suficientă încredere în noi și când ne raportăm la capacitățile noastre ca fiind extrem de slabe;
- Burnout-ul interpersonal este cauzat de felul în care se desfășoară relațiile cu cei din jurul nostru;
- Burnout-ul organizațional este o consecință a unei slabe organizări, care te fac să ratezi de multe ori termenele limită la locul de muncă.
De ce apare?
Când vorbim despre cauzele care determină apariția acestui sindrom este bine să știm că el poate fi cauzat de predispoziții genetice sau de unele momente dificile prin care am trecut. Mai mult, el poate fi influențat puternic și de mediul în care ne aflăm. La locul de muncă apariția burnout-ului este asociată cu lipsa de comunicare, lipsa autonomiei sau volumul mare de lucru, iar din punct de vedere al stilului de viață putem vorbi de lipsa timpului liber, un orar de somn incomplet sau alimentație nesănătoasă.
La toate acestea se adaugă și trăsăturile de personalitate, precum pesimismul, incapacitatea de a te adapta la situații de stres și competitivitatea, care au de asemenea o contribuție negativă la felul în care ne simțim.
Semne și simptome
Date fiind discuțiile tot mai aprinse despre acest subiect, simptomele burnout-ului au devenit destul de ușor de identificat, însă este important să nu îl confundăm cu stresul:
- Ai dificultăți de concentrare;
- Simți cum îți scade capacitatea de a rezolva probleme;
- Ești obosit mereu;
- Nu mai ai energie și ești foarte sensibil;
- Simți că nimeni nu te înțelege;
- Ești furios și agresiv cu cei din jur;
- Ai o stimă de sine scăzută;
- Nu poți să te odihnești;
- Te doare capul și stomacul;
- Simți nevoia să consumi alcool și/sau droguri;
Diferența dintre burnout și stres
Există multiple diferențe între cele două, însă cea mai importantă dintre ele este faptul că stresul ține de o stare de tensiune care poate trece imediat, pe când burnout-ul este constant, timp în care simți cum te apasă grijile continuu.
Astfel, stresul poate exista fără să implice și afecțiunea despre care discutăm, însă vice-versa acest lucru este imposibil. Acesta trebuie privit ca o finalitate a unei situații stresante care nu a fost tratată corect și care a degenerat mult prea mult, fiind asociată de cele mai multe ori cu neputința profesionale.
Tratament și prevenție
Ce este cu adevărat important este să înțelegem că burnout-ul este o condiție permanentă care poate apărea ori de câte ori suntem epuizați, dar care însă poate fi gestionată cu ajutorului unui bun specialist și cu implicarea atât a companiei, cât și a angajatului.
Ce poate face organizația:
- Poate pune la dispoziție programe de asistare a salariaților;
- Poate propune traininguri prin care aceștia să învețe cum să controlezi stresul;
- Poate avea intervenții imediate în situații care pot cauza stres.
Ce poate face angajatul:
- Poate afla sursa problemei;
- Poate seta anumite limite și poate evita suprasolicitarea;
- Își poate schimba programul de somn, de alimentație;
- Poate avea momente de deconectare totală;
- Poate alege să lucreze cu un profesionist în scop terapeutic.
Burnout-ul este una dintre marile probleme ale societății noastre, asta pentru că mereu ne dorim să fim cei mai buni, cei mai rapizi sau cei mai eficienți, uitând de multe ori că putem fi și cei mai împliniți, cei mai fericiți sau cei mai echilibrați.